Facilitering er nøglekompetence for agile coaches

Stefano Vincenti og Tim Pedersen er agile coaches som har lige haft fornøjelsen af at køre den 4. Workshop i en Scrum Master uddannelse for IT Universitets studerende. Se https://www.itu.dk/

Håbefulde Scrum Master spirer (3. års studerende) mødte op og tilbragt flere timer sammen de mere erfarne agile coaches.

Til denne workshop skulle Tim og Stefano takle en særlig udfordring: ingen fastlagt agenda… eneste på dagsorden var at gennemgå “De sværere emner ved agile og scrum”.

Udfordringer blevet løst ved at tage i anvendelse facilitatorens værktøjskassen. Blot anvende forskellige teknikker og improvisere lidt afhængig af hvor mange deltagere da mødte op, i hvilke humør de skulle være i den eftermiddag, og hvad de ønskede at fokusere på i de timer vi skulle tilbringe sammen.

Her er tjeklisten om hvad er det der skal til for at få success i lignende situationer:

  1. Forbered dig ekstra grundigt, fordi agenda fastlægges med workshop deltagere og det kan gå i hver som helst retning
  2. Læg en agenda fast med punkter og varighed alligevel, og vær klar til at lave den om undervejs… at køre “freestyle” øger spændingen!
  3. De fysiske rammer: køb slick, sodavand og lækre sager til deltagere og gør rammerne så indbydende som muligt!
  4. Brug din facilitering værktøjskassen og køre øvelserne som passer til antallet og humør af de fremmødte til workshoppen

Det er netop faciliterings teknikker og links til interessante og nyttige sider som dette blog handler om!

A. ENERGIZER

Start workshoppen med en “energizer”/ “check-in” øvelse. Tim havde forberedt en simpel men effektiv checkin for deltagerne. De blev instrueret i at komme op fra deres pladser og stille sig i en cirkel. Og så fik vi dem til at bevæge sig frem eller tilbage eftersom de svarede på simple spm. såsom “regner du med at blive sulten i de kommende 3 timer?” Der er et hav af mulige energizers på nettet. Bare søg på “energizer øvelse” eller “checkin”

https://www.hornstrupkursuscenter.dk/inspiration/energizers-icebreakers/

B. LEAN CAFE

I tilfælde hvor der er mange mulige emner som skal dækkes, er Lean cafe’ den helt rigtige faciliterings form. Den skaber små “timelommer” hvor forskellig prioriterede emner gennemgås, en efter en. Følg denne guide og forbered dig til at styre diskussionen!

https://medium.com/agile-outside-the-box/lean-coffee-facilitator-s-guide-d79d9f13d0a9

C. AVANCERET FACILITERING METODER

Hvis du har brug for at køre workshops med flere end 7-10 deltagere, klik dig ind på følgende links og shop rund i flere mere avanceret teknikker:

http://www.liberatingstructures.com/2-impromptu-networking/

http://www.bvir.dk/2018/12/11/liberating-structures-viden-er-i-gruppen/

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Vent venligst...

Translate now! »